Tudnivalók

Fill vagy Fit 
A fotó sok esetben nem ugyanolyan oldalarányú mint a papír, amire nagyítanánk. Ekkor két lehetőségünk van:

1. A képet teljes egészében helyezni rá a papírra. Ekkor - mivel a kép egyik oldala kisebb mint a papír - lesz egy-egy fehér csík a lenagyított  képen, de a teljes fotó veszteség nélkül látszik. Ez a FIT.

2. Nem akarjuk, hogy fehér csík maradjon a lenagyított képen, ezért addig nagyítjuk a papírra, míg teljesen kitölti azt. Így valamekkora része a képnek (attól függően, hogy mennyire volt más a képaránya a papíréhoz képest) nem fog látszani az elkészült nagyításon. A fotó teljesen kitölti a képet, ez a FILL.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ez a rész azoknak hordoz információt, akik RAW vagy esetleg TIF formátumban fotóznak, és képeiket az éppen aktuális kimeneti eszközhöz tudják igazítani.

Előszó: az itt leírtak nagy része általánosan értendő, ha a művészi elképzelés felülírja a technikai korrektséget, ne fogd vissza magad! Írd felül a szabályokat!

Laborban készülő képek előkészítéséhez
1. Az eredeti RAW képet úgy dolgozd fel, hogy a kép hisztogrammja lehetőleg érjen ki a szélekig, hogy a teljes tartományban legyen a képnek adata - így tudod maximálisan kihasználni a technika adta lehetőségeket. A világos területeken is lesz részlet, és a sötét helyek sem lesznek szürkék, vagy koromfeketék. Ha a képed általános fedettségű és témájú, a hisztogramm görbéjének csúcsát próbáld a felső (jobb oldali) régióba terelni.
2. A RAW képet mikor izlésed szerint feldolgoztad, a laborba küldendő képet sRGB színtérbe kell elmentened. Ha a kép szerinted a kívánt képmérethez képest túl nagy (Pl egy Nikon D800, vagy Canon EOS 5D Mark II/III képét szeretnéd 10x15cm méretben lenaygítani), akkor leméretezheted a képet a gyorsabb feltöltés érdekében. 300 ppi (sokan dpi-nek ismerik, de az más, itt Pixel Per Inch mértékegységet használunk) felbontásban add meg a kívánt képméretet.
3. Az élesítést lehetőleg ne vidd túlzásba, a túlélesítet kép sok esetben nem lesz szép. Ha kell, kollégáink a szűréskor elesítenek annyit, amennyi kell.

Poszternyomtatás, vagy Fine art (Giclée) nyomtatáshoz
1. Az egyes pont itt is ugyanaz: az eredeti RAW képet úgy dolgozd fel, hogy a kép hisztogrammja lehetőleg érjen ki a szélekig, hogy a teljes tartományban legyen a képnek adata - így tudod maximálisan kihasználni a technika adta lehetőségeket. A világos területeken is lesz részlet, és a sötét helyek sem lesznek szürkék, vagy koromfeketék. Ha a képed általános fedettségű és témájú, a hisztogramm görbéjének csúcsát próbáld a felső (jobb oldali) régióba terelni.
2. A RAW képet mikor izlésed szerint feldolgoztad, a laborba küldendő képet AdobeRGB vagy ProfotoRGB színtérbe kell elmentened. Az eredeti képméretetet semmiképpen ne méretezd át! Ha szükséges a nyomtatás minősége érdekében változatatnunk rajta, majd mi megteszük!
3. Az élesítéssel itt is bánj óvatosan, a túlélesítet kép nagy méretben sem szép. Itt is elvégezzük a nyomtatás során az élesítést. - Ez természetesen nem vonatkozik azokra a kreatív élesítésekre, melyek például csak a kép egyes részleteire terjednek ki, stb...